Trener du bekkenbunnen riktig?

Mange lurer på om de kniper rett, kniper for hardt, kniper feil eller ikke kniper i det hele tatt. Mange lurer også på hvor mye man egentlig skal trene bekkenbunnen. 

 

Hvor mye man skal trene bekkenbunnen er svært individuelt og avhenger blant annet av om man har født, har smerter eller har andre symptomer. Vi vet at bekkenbunnstrening forebygger inkontinens (ufrivillig lekkasje), minsker symptomer ved fremfall/underlivsprolaps og ikke minst kan forbedre følelsen i underlivet ved sex. Bekkenbunnen skal være elastisk, kunne slappe av og trekke seg sammen når det er behov for det. Det er derfor også viktig og ikke knipe for mye slik at bekkenbunnen er spent til enhver tid. Eksempelvis hører man ofte “bare knip når du pusser tenner, kjører bil eller venter på bussen osv). Trening krever kvalitet og vi anbefaler derfor å være fokusert når man trener bekkenbunnen, akkurat på samme måte som man er fokusert når man løfter maks knebøy. 

 

Er du usikker på om du kniper rett eller har du ufrivillig lekkasje eller andre symptomer? Har du akkurat født og ønsker å sjekke bekkenbunnstatus?
Vi undersøker blant annet bekkenbunnsmuskulaturens hastighet, knipekraft og utholdenhet i tillegg til å undersøke om man kniper rett. 

 

For å teste bekkenbunnens kraft, hastighet og utholdenhet føres en liten probe opp skjeden. Den måler kontraksjonen og hvor sterk bekkenbunnen er. Det er svært skånsomt, gjør ikke vondt og gir et veldig tydelig svar på hvordan man kniper i tillegg til knipekraft, utholdenhet og hastighet. 

 

Ut fra funn i undersøkelsen tilrettelegges et individuelt tilpasset treningsprogram med tett veiledning og oppfølging.