Noen er dessverre uheldige og opplever en rift under fødsel. Hvor alvorlig riften under fødsel er deles opp i forskjellige grader. Vi deler opp i:
1. Overfladisk skade av hud i perineum (området mellom de ytre kjønnsorganene og endetarmsåpning) eller vaginalslimhinne.
2. Overfladisk perineumskade med affeksjon av muskulatur i perineum, men uten affeksjon av anal sfinktermuskulatur (endetarmens lukkemuskel).
3. Skade av perineum som involverer anal sfinktermuskulatur
1. Mindre enn 50% av eksterne analsfinkter er skadet
2. Mer enn 50% av eksterne analsfinkter er skadet
3. Både interne og eksterne analsfinkter er skadet
4. Både eksterne og interne analsfinktermuskulatur og anal/rektalslimhinne er skadet.
Det er svært få som opplever alvorlig rift under fødsel, i Norge er det ca 1,6-2% av kvinner som får alvorlig rift (grad 3 og 4).
Noen av de vanligste risikofaktorene for å få alvorlig rift er blant annet å være førstegangsfødende, barn over 4 kg og operativ forløsning (tang eller vakuumforløsning).
For de aller fleste går det veldig bra etter en rift uavhengig av avlorlighetsgrad. Noen har likevel plager i forbindelse med det som har skjedd. Det er helt vanlig at det kan være smertefullt når man sitter og går de første 2-3 ukene. Man kan oppleve smerter under samleie, redusert/mistet kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen og noen lekker urin og/eller luft og avføring.
Har du hatt en rift og har problemer med noe av det over?
Vi undersøker bekkenbunnen og måler bekkenbunnsmuskulaturens styrke, avspenningsevne og utholdenhet. Etter en bekkensjekk tilpasser vi et opptreningsprogram som er skreddersydd for deg og dine utfordringer.